3-ти Состанок на Дејвис-Томпсон Фондацијата за ветеринарнарна патологија за Источна Европа, Хотел Силекс, Охрид, Р. Северна Македонија, 25-27 мај 2022 година

Датум: 25-27 мај 2022 година Времетраење: 3 дена Локација: Хотел Силекс, Охрид, Р. Северна Македонија Факултетот за ветеринарна медицина на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, заедно со Чарлс Луис Дејвис и Самуел Весли Томпсон ДВМ Фондацијата од САД, го организираат 3-тиот Прочитај повеќе …

Наставно-научниот кадар на Факултетот изврши тренинг-обука на научни работници од Ветеринарниот институт при Академијата за земјоделски науки на Таџикистан

Во рамките на континуираната соработка со заедничката дивизија на Организацијата за храна и земјоделие (FAO) и Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA), вработените од Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје организираа тематски тренинзи за вкупно петмина научни работници од Ветеринарниот институт при Прочитај повеќе …

Доделена “ЗЛАТНА ПЛАКЕТА” за Факултетот за ветринарна медицина – Скопје за допринос и унапредување на Факултетот за ветеринарна медицина во Белград

Делагација од Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје на 24 ноември 2021 година предводена од деканот проф. д-р Лазо Пендовски остварија официјална посета по повод 85 години од основањето на Факултетот за ветеринарна медицина при Универзитетот во Белград. На  свечената академија ФВМ-С Прочитај повеќе …

Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје доби два научно-истражувачки проекти финансирани од МОН

На Конференцијата „Наука за развој, заедно е возможно“ која се одржа на ден 23.11.2021 година во хотел Александар Палас, организирана од страна на Министерството за образование и наука, беа доделени договорите за научно- истражувачки проекти врз основа на претходно објавениот Прочитај повеќе …

Награда за најдобар научник на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје за д-р Александар Цветковиќ, научен соработник од Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје

На 10 ноември 2021 година, во Ректоратот на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје се одбележа Светскиот ден на науката. На настанот, Ректорот на Универзитетот, проф. д-р Никола Јанкуловски ги промовираше најдобрите научници на Универзитетот во одделни научноистражувачки подрачја Прочитај повеќе …

Почесен доктор (Doctor honoris causa) за проф. Д-р Јозеф Лауринчик на Факултетот за ветеринарна медицина при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје

На 5 ноември 2021 година, во аулата на Ректоратот на  Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје се одржа свечена промоција за доделување на титулата почесен доктор (doctor honoris causa) на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј”во Скопје за д-р Јозеф Прочитај повеќе …

Признанија за “Најдобри во Агробизнисот” за Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје и за деканот проф. д-р Лазо Пендовски на 88. Меѓународен саем за земјоделство во Нови Сад, Србија

     Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје на 88. Меѓународен саем за земјоделство кој се одржа во Нови Сад, Република Србија организиран од партнер земјата Репулика Чешка, освои специјално признание за “Меѓународен допринос во агробизнисот” при оценувањето на квалитетот на услугите Прочитај повеќе …

Конкурс за запишување на студенти на втор циклус Специјалистички студии безбедност и квалитет на храна на Факултет за ветеринарна медицина-Скопје во учебната 2021/2022

Во согласност со Конкурсот за запишување студенти на втор циклус специјалистички студии на студиската програма „Безбедност и квалитет на храна“ (специјалистички студии) на Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2021/2022 година, пријавувањето Прочитај повеќе …

Конкурс за запишување студенти на трет циклус докторски студии од областа на Ветеринарната медицина и Безбедност на храна при Факултет за ветеринарна медицина – Скопје во учебната 2021/2022 година

Ве известуваме дека објавен е Конкурсот за запишување студенти на трет циклус – докторски студии на студиските програми на УКИМ во академската 2021/2022 година. Во согласност со Законот за високото образование (Службен Весник на РСМ, бр. 82 од 08.05.2018), Правилникот Прочитај повеќе …