Политика за колачиња

1 За оваа политика за колачиња

Оваа политика за колачиња објаснува што се колачињата и како ги користиме, видовите колачиња што ги користиме, на пример, информациите што ги собираме со користење колачиња и како се користат тие информации и како да се контролираат преференциите на колачињата. За повеќе информации за тоа како ги користиме, снимаме и чуваме безбедни вашите лични податоци, видете ја нашата Политика за приватност.

Во секое време можете да ја промените или повлечете вашата согласност од Декларацијата за колачиња на нашата веб-страница

Дознајте повеќе за тоа кои сме, како можете да контактирате со нас и како ги обработуваме личните податоци во нашата Политика за приватност.

Вашата согласност се однесува на следниве домени: fvm.ukim.edu.mk

1.1 Што се колачиња?

Колачињата се мали датотеки кои обично содржат низа букви и броеви и се ставаат на компјутер или мобилен уред на корисник (во натамошниот текст „уред“) кога тој / таа посетува одредена страница. При секоја посета, веб-страницата ќе презема податоци за преземените колачиња и ќе го идентификува корисникот.

Колачињата се важни за работата на веб-страницата, бидејќи го подобруваат искуството на корисникот. Колачињата овозможуваат анализа на сообраќајот на веб-страници, како и напредни техники за рекламирање. Употребата на колачиња овозможува и следливост на одреден корисник преку разни веб-страници и креирање на неговиот / нејзиниот профил, што може да прикаже детали за приватниот живот на една личност.

ФВМ-Скопје зачувува колачиња на уредот на корисникот во случај кога тие се неопходни за работата на страницата. За сите други видови колачиња, потребна ни е ваша дозвола. Оваа страница користи различни видови колачиња.

1.2 Каков вид на колачиња користиме?

Нашата веб-страница е хостирана на серверската инфраструктура на договорниот процесор со седиште во Р. С. Македонија.

Име на колаче Цел и опис на колачето Лични податоци Валидност Согласност на корисникот
Идентификационен број на сервер Се користи за идентификување на сервер кој е активен по ваше барање. Целта е да се подобри функционирањето на веб-страницата. Не чува лични податоци на корисникот. До крајот на сесијата Не е потребна согласност од корисникот.
Колачиња за сесии Тие служат за зачувување на привремени кориснички информации:

Чува лични податоци До крајот на сесијата Не е потребна согласност од корисникот.
Колаче за читање Колаче со кое некоја страница се сеќава на вашата одлука во врска со употребата на колачиња Не чува лични податоци на корисникот. 20 години Се вчитува при потврдување или одбивање на согласност на корисникот
Google Аналитика: (Политика за приватност на Google)
Име на колаче Цел и опис на колачето Лични податоци Валидност Согласност на корисникот
__utma Ова колаче го следи бројот на посети на корисниците на веб-страницата – при нивната прва и последна посета. Колачето е потребно за да се направи разлика помеѓу корисниците и сесиите. 2 години Потребна е согласност од корисникот.
__utmb Ова колаче помага да се пресмета времетраењето на посетата со собирање временски печат на точниот момент во времето кога посетителот ќе влезе на веб-страницата. 30 минути Потребна е согласност од корисникот.
__utmc Евидентира времетраење на посета на веб-страница. До крај на сесијата Потребна е согласност од корисникот.
__utmz Зачувува извор на сообраќај или рекламна кампања што чува информации за тоа како корисникот стигнал до страницата. 6 месеци Потребна е согласност од корисникот.
__utmv Аналитичко колаче за зачувување на прилагодени променливи. 2 години Потребна е согласност од корисникот.
__ga Тие ве следат анонимно и не ги препознаваат вашите лични податоци, само активностите на нашата веб-страница. Пристапот до податоците собрани преку овие колачиња не е достапен за трети лица. Не чува лични податоци. 2 години Потребна е согласност од корисникот.
__gid Колачето се користи за разликување на корисниците под случајно генерирани уникатни идентификатори. Не чува лични податоци. 1 ден Потребна е согласност од корисникот.
__gat,
_gat_clientTracker
Ова колаче ве следи анонимно и не ги препознава вашите лични податоци, само активностите на нашата веб-страница. Пристапот до податоците собрани преку овие колачиња не е достапен за трети лица. Не чува лични податоци. 10 минути Потребна е согласност од корисникот.
IDE Ова колаче се користи за повторно таргетирање, оптимизација, известување и припишување на реклами преку Интернет. 390 денови Потребна е согласност од корисникот.
1P_JAR Се користи за собирање статистики на веб-страници и следење на стапките на конверзија. 1 месец Потребна е согласност од корисникот.
ANID Колачиња за рекламирање сервирани преку Интернет и зачувани на google.com
CONSENT Колаче што ја зачувува вашата согласност за употреба на услугите на Google. 20 години Потребна е согласност од корисникот.
NID Идентификационен број на Google поставки 6 месеци Потребна е согласност од корисникот.
YouTube Овие служат за снимање на статистички податоци за прегледување, следење на преференциите на корисниците и класифицирање на сродни реклами во видео на мрежата на YouTube. Потребна е согласност од корисникот.
Име на колаче Цел и опис на колачето Лични податоци Валидност Согласност на корисникот
PREF Снима колку пати е прегледано видео и се прикажува најрелевантната содржина и реклами во рамките на видеото, засновано врз претпочитањата на корисникот. 8 месеци Потребна е согласност од корисникот.
VISITOR_INFO1_LIVE Складира информации за брзината на пренос на податоци и врз основа на наведените го одредува корисничкиот интерфејс на читачот. 8 месеци Потребна е согласност од корисникот.
YSC Снима бројот на прегледи на видеото и врз основа на преференциите на корисникот ја прикажува најрелевантната содржина и реклами во видеото. До истекување на сесијата Потребна е согласност од корисникот.
GPS Регистрира единствена идентификација на мобилни уреди, овозможувајќи следење врз основа на GPS координати.  1 ден Потребна е согласност од корисникот.
Име на колаче Цел и опис на колачето Лични податоци Валидност Согласност на корисникот
Google Map:
SID,
SAPISID,
APISID,
SSID,
HSID and
HSID
Тие служат за мерење на бројот на корисници на Google Maps и за следење на нивното однесување. 2 години Потребна е согласност од корисникот.
Google Map:
NID
Колачето содржи уникатна идентификација што Google ја користи за зачувување на поставките на корисникот и други податоци, како што е избраниот јазик (на пр. Македонски), податоци за тоа колку резултати од пребарувањето треба да бидат прикажани на некоја страница (на пр. 10 или 20) и податоци за тоа дали Филтерот за безбедно пребарување на Google треба да биде вклучен. Не чува лични податоци. 6 месеци Потребна е согласност од корисникот.
Google Map:
PREF
Ги зачувува корисничките поставки и информации за употребата на услугата. Не чува лични податоци. 8 месеци Потребна е согласност од корисникот.
Име на колаче Цел и опис на колачето Лични податоци Валидност Согласност на корисникот
fr,datr Користено од Facebook за да испорача серија рекламни производи, како што се наддавање во реално време, од трети огласувачи. Не чува лични податоци. 3 месеци Потребна е согласност од корисникот.

2 Управување со колачињата

Корисникот може во секое време да прифати или да одбие колачиња. Повеќето веб-прелистувачи автоматски прифаќаат колачиња. Може да ги оневозможите колачињата или да добиете известување пред да се зачува колачето преку поставките на вашиот веб прелистувач. Вие исто така може целосно да спречите инсталирање колачиња за сите посетени веб-страници во вашиот веб прелистувач. Може да избришете колачиња што се веќе зачувани на вашиот компјутер.

2.1 Упатство за контролирање на колачиња во веб-прелистувачи

Линковите подолу, обезбедуваат упатства за контрола на колачињата преку поставките на веб-прелистувачот:

  • Internet Explorer 11 – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Internet Explorer 10 – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Internet Explorer 9 – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Microsoft Edge – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Google Chrome – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Mozilla Firefox – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Opera – за упатства, кликнете ОВДЕ
  • Safari – за упатства, кликнете ОВДЕ

3 Други лични податоци

ФВМ-Скопје не собира или обработува други лични податоци преку оваа веб-страница.

4 Контакт

Администратор на оваа веб-страница е Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, Ул. “Лазар Поп-Трајков” 5-7 Скопје, Р. Северна Македонија.

Контакт во врска со личните податоци: Ако имате какви било прашања или сакате да поднесете барање за исправка и слично, контактирајте не на contact@fvm.ukim.edu.mk