Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје доби два научно-истражувачки проекти финансирани од МОН

На Конференцијата „Наука за развој, заедно е возможно“ која се одржа на ден 23.11.2021 година во хотел Александар Палас, организирана од страна на Министерството за образование и наука, беа доделени договорите за научно- истражувачки проекти врз основа на претходно објавениот Read More …

Отворен ден на УКИМ

Драги матуранти, наши идни студенти, Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје, на 30 ноември 2021 г. организира „Отворен ден на УКИМ“. Настанот ќе се одржи online преку платформата Microsoft Teams. Ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите, Read More …

CA16224 – European Raptor Biomonitoring Facility

Почеток-Крај: 2017-2022 Број на COST Акција: CA16224 Име на COST Акцијата: European Raptor Biomonitoring Facility Веб страница-Линк: https://erbfacility.eu/ Краток опис: Environmental contaminants impose multi-billion costs on human and wildlife health. ERBFacility seeks to reduce these costs, meeting pan-European needs for: Read More …

CA16230 – Combatting anthelmintic resistance in ruminants

Почеток-Крај: 2017-2022 Број на COST Акција: CA16230 Име на COST Акцијата: Combatting anthelmintic resistance in ruminants Веб страница-Линк: https://www.combar-ca.eu/ Краток опис: Helminth parasitic pathogens cause severe disease and are amongst the most important production-limiting diseases of grazing ruminants. Frequent anthelmintic Read More …

CA17108 – Aedes Invasive Mosquitoes

Почеток-Крај: 2018-2022 Број на COST Акција: CA17108 Име на COST Акцијата: Aedes Invasive Mosquitoes Веб страница-Линк: https://www.aedescost.eu/ Краток опис: In tropical areas, Aedes mosquitos cause >100 million symptomatic cases/year of viral diseases, such as dengue, yellow fever, chikungunya and Zika, Read More …

CA17110 – Standardizing output-based surveillance to control non-regulated diseases of cattle in the EU

Почеток-Крај: 2018-2022 Број на COST Акција: CA17110 Име на COST Акцијата: Standardizing output-based surveillance to control non-regulated diseases of cattle in the EU Веб страница-Линк: https://sound-control.eu/ Краток опис: Several countries have implemented programmes to control non-regulated cattle diseases in the Read More …